Το θερμότερο καλοκαίρι πνίγεται στο νερό και τη λάσπη



Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα ολόκληρου του πλανήτη καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις καταστροφικές πλημμύρες επισημαίνοντας – σε ό,τι αφορά στη χώρα μας – πως συμβαίνουν μετά από ένα καλοκαίρι με ρεκόρ πυρκαγιών. &#13

Της Αθηνάς Παπακώστα

Κι ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μιλά για τον πιο θερμό Αύγουστο για την Ευρώπη – και μάλιστα έναν μήνα μόλις μετά την ανακοίνωση για τον πιο θερμό Ιούλιο στην ιστορία του πλανήτη μας – Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία πνίγονται στο νερό και τη λάσπη. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα ολόκληρου του πλανήτη καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις καταστροφικές πλημμύρες επισημαίνοντας – σε ό,τι αφορά στη χώρα μας – πως συμβαίνουν μετά από ένα καλοκαίρι με ρεκόρ πυρκαγιών. 

Το κλίμα, η κλιματική αλλαγή ή ορθότερα η κλιματική κρίση σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι που καταγράφηκε ποτέ καθώς η κλιματική κρίση και το φαινόμενο El Nino πίεσαν στα ύψη τις θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη και έφεραν ακραία καιρικά φαινόμενα που παρέσυραν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Καύσωνες, πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες χτύπησαν τη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τις ασιατικές χώρες Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία. 

«Η κλιματική κατάρρευση άρχισε» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόσθεσε πως «το κλίμα καταρρέει πιο γρήγορα απ’ αυτό που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν όλες τις γωνιές του πλανήτη». 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 

Ο Αύγουστος ήταν κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από τα προβιομηχανικά επίπεδα. 

Η θερμοκρασία των ωκεανών – που καλύπτουν περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας – άγγιξε σχεδόν 21 βαθμούς Κελσίου πιέζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες για τρεις συνεχόμενους μήνες ενώ, τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική είναι κατά 10% χαμηλότερά από το συνηθισμένο.

Το έτος 2023 είναι το δεύτερο πιο θερμό μετά το 2016. 

Οι επιστήμονες είναι σαφείς: η κλιματική κρίση προκλήθηκε από τον άνθρωπο και ευθύνεται δίχως αμφισβήτηση για τους θανατηφόρους καύσωνες που λύγισαν το βόρειο ημισφαίριο φέτος. Όπως εξηγούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ήταν, σχεδόν, αδύνατα χωρίς τη θέρμανση που προκαλεί παγκοσμίως η καύση ορυκτών καυσίμων. 

To ειδησεογραφικό δίκτυο Involved Press μεταδίδει δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, ο οποίος τονίζει ότι «αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι, όχι μόνον τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά την επιμονή των ακραίων συνθήκων που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ καθώς, επίσης, και τις συνέπειες αυτών στις ζωές των ανθρώπων και τον πλανήτη». 

Τον περασμένο Ιούλιο, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ζήσαμε το χειρότερο κύμα καύσωνα τη στιγμή που χώρες των Βαλκανίων βούλιαζαν στο νερό και τη λάσπη εξαιτίας φονικών βροχοπτώσεων που σάρωσαν σε λίγα 24ωρα την περιοχή. Την ίδια ώρα, η πόλη του Μιλάνο στη βόρεια Ιταλία έβλεπε, στην καρδιά του καλοκαιριού, μεγάλα κομμάτια πάγου στους πλημμυρισμένους δρόμους της ενώ και οι Σκανδιναβικές χώρες παραδόθηκαν στο έλεος των ορμητικών νερών που παρέσυραν – συνοδεία ισχυρότατων ανέμων – τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα η κακοκαιρία Ντάνιελ επελαύνει αφήνοντας στο πέρασμά της νεκρούς με τις εικόνες καταστροφής να διαδέχονται η μία την άλλη. Στην Τουρκία οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις – ρεκόρ με τουλάχιστον πέντε ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ μόνο στην Κωνσταντινούπολη περισσότερες από 1.750 κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Εφιαλτική όμως είναι η κατάσταση και στη Βουλγαρία με τις φονικές πλημμύρες να πλήττουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα. 

Για την επιστημονική κοινότητα οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έρχονται πιο γρήγορα και είναι πιο έντονες από τις αρχικές προβλέψεις και το πιο θερμό καλοκαίρι παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και τις λάσπες. 

Πηγή: skai.gr



Supply url

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *